Marie Heinekenplein 30-31, 1072 MH Amsterdam +31 (0)20 – 470 41 44

LekkerstePaella in de Pijp Amsterdam


LekkerstePaella in de Pijp Amsterdam

Barcelona is dé stad van zon, strand, uitgaan, tapas en van de heerlijke Paella.
Paella is een gerecht met een grote traditie in Spanje; ze beschouwen het als een volksgerecht. Het was minstens al populair in de 18de eeuw. Van oorsprong werd het door het gewone volk gemaakt met de ingrediënten die op dat moment in de keuken voorradig waren: kip, erwten, artisjokken, tomaten, bonen, kreeften, slakken, en de vissen die men zelf ving. Zeevruchten, zoals die er tegenwoordig in gaan, zoals mosselen, pijlinktvissen en gamba’s, werden toen meestal als een luxe beschouwd. Saffraan, waarmee de rijst van de paella zijn gele kleur krijgt, was eigenlijk al duur genoeg. Tegenwoordig is paella met 70% het meest gegeten gerecht in Spanje.

Barcelona de stad van de Paella

Er bestaan vele varianten van ‘paella’, met de verschillende ingrediënten uit iedere streek langs de Mediterraanse kust. Een authentieke ‘paella’ uit Valencia heeft bv. snijbonen en ‘tavella’, kleine witte boontjes. In Alicante kunnen er o.a. kikkererwten en artisjokken in zitten. De ‘paella de caza’ (jachtpaella) of ‘paella campestre’, met konijn en wild gevogelte. In Barcelona wordt de ‘paella parellada’, met zeeduivel, mosselen, inktvis, kreeft, varken, ‘botifarra’ worst en konijn veel geserveerd.

De herkomst van de naam ‘paella’ komt van de typische pan, met een oor aan twee kanten, welke in Spanje een ‘paellera’ heet, genoemd naar datgene wat er doorgaans in bereid wordt, al kunnen er ook andere rijstgerechten mee gekookt worden. Een goede ‘paellera’ heeft een diameter van ongeveer 30 centimeter en de randen zijn niet hoger dan 7 tot 12 centimeter.


  • My lucky night... Just returned from barcelona, meeting with friends at the Barca and they started new menu today! Good times for me, recognized the most tapas I ate in barcelona.
    Eric
  • Good tip, beginning Friday afternoon with a drink on the terrace, followed by a delicious dinner in, with the valve and super cocktail at the bar, you can back out there on the dance floor dancing.
    Cathy