De geschiedenis van tapas

Tapas, ‘goed idee!’, is waarschijnlijk je eerste reactie. Want wie houdt nou niet van de hartige kleine hapjes, op z’n Spaans bereid met vis, vlees of groenten? De trend loopt al langer en is niet meer weg te denken uit de keuken van Barça, maar wie bedacht deze makkelijke, heerlijke manier van tafelen eigenlijk?

Wijze tapas koning

Waar het idee voor Spaanse tapas vandaan komt, is niet helemaal duidelijk maar er zijn een paar theorieën. Zo wordt verteld dat Koning Alfonso X, ook wel De Wijze of El Sabio genoemd, bepaalde dat hij bij de wijn altijd iets te eten wilde. Zo probeerde hij te voorkomen dat de wijn te snel naar zijn hoofd steeg. En wijs was de beste man want wie tapas zegt, zegt wijn.

Bedek je glas

In die tijd was iets al snel een tapa. Een plakje chorizo of wat olijfjes. Nu is het een stuk meer gastonomisch en staan schaaltjes niet meer op je wijnglas tegen de zwermen met vliegen. Daar komt het woord ‘tapas’ trouwens ook vandaan want bedekken is in het Spaans ‘tapadar’. Een tapa om je glas te bedekken.

Storm in je wijn

Een ander verhaal heeft een gelijknamige Spaanse koning in de hoofdrol. Dit maal de iets latere Alfonso de XIIIe. Hij was volgens de verhalen op reis toen hij in een herberg schuilde tegen een zandstorm. Hier bestelde hij een glas wijn en om het zand uit zijn wijn te houden, bedekte de ober het met een plakje ham. Die hield de koning er de rest van de avond in en hij zette een trend die 700 jaar later nog steeds trendy is.


Belangrijke karakteristieke eigenschappen van Spaanse tapas:

  • Tapas zijn altijd hartig, nooit zoet
  • Tapas zijn kleine porties, anders heet het ‘racion’
  • Tapas eet je niet snel als een snack, maar als slow food
  • Tapas eet je met vrienden en collega’s, nooit alleen
  • Tapas eet je met een goed glas wijn

Reserveren

Heb je trek gekregen in tapas na het lezen? Reserveer dan nu bij Barça en beleef zelf de tapas gerechten die we serveren. Al dan niet op je glas…

Leave a Comment